Voeding en energieniveau op de werkvloer
De maand mei staat in het teken van voeding want bij een goede en vitale werkdag hoort ook aandacht voor wat je eet.

Hoe wat je eet invloed heeft op je concentratie, productiviteit en werkplezier
Herken je dit? Je begint je werkdag vol energie, maar ergens halverwege de ochtend of middag zakt je concentratie in. Je grijpt naar koffie of een snelle snack, maar voelt je daarna eigenlijk nog futlozer. Wat veel mensen niet beseffen, is dat dit vaak te maken heeft met voeding. De manier waarop – en vooral wat – je eet, heeft grote invloed op je bloedsuikerspiegel en daarmee op je energieniveau gedurende de dag.
In dit artikel leggen we uit hoe dat precies zit, én geven we je praktische tips om je werkdag energieker en productiever door te komen.
Voeding als brandstof voor lichaam en brein
Ons lichaam en brein hebben brandstof nodig om goed te kunnen functioneren. Deze brandstof halen we uit onze voeding, die bestaat uit verschillende macronutriënten. De drie belangrijkste zijn koolhydraten, eiwitten en vetten.
Koolhydraten vormen de voornaamste energiebron. Er wordt onderscheid gemaakt tussen eenvoudige en complexe koolhydraten:
- Eenvoudige koolhydraten (zoals in snoep, frisdrank of wit brood) zijn snelle suikers die zorgen voor een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel. Je lichaam reageert hierop met een piek in insuline, wat de glucose snel uit je bloed haalt. Dat leidt vaak tot een scherpe daling, die je ervaart als een energiedip: je wordt moe, hongerig of prikkelbaar.
- Complexe koolhydraten (zoals volkorenproducten, groenten en peulvruchten) geven juist geleidelijk energie, waardoor je bloedsuikerspiegel stabieler blijft. Dit verlaagt de kans op een energiedip gedurende de dag.
Praktische tips
Wij enkele tips opgesteld die zorgen voor een gelijkmatig energieniveau en helpen om de energiedip gedurende de middag te voorkomen:
1. Kies voor vezelrijke (complexe koolhydraten) en eiwitrijke lunches
2. Eet op vaste momenten
Een stabiel ritme helpt je bloedsuikerspiegel in balans te houden. Sla je ontbijt of lunch niet over, en zorg voor gezonde snacks (zoals een handje ongezouten noten, fruit of snackgroenten) als je langere tijd moet overbruggen.
3. Blijf voldoende drinken
Uitdroging – al is het maar licht – kan leiden tot verminderde concentratie en hoofdpijn. Kies voor water, thee of eventueel koffie (met mate). Vermijd frisdranken of suikerhoudende sappen.
Hoe kan je helpen als werkgever?
Offerte aanvragen
Vul je gegevens in en ontvang van ons direct een prijsopgave en advies.
Advies nodig?
088 - 282 7260
Bellen?
info@atarbo.nl
Mailen?