Voeding en energieniveau op de werkvloer

De maand mei staat in het teken van voeding want bij een goede en vitale werkdag hoort ook aandacht voor wat je eet.

Voeding en energieniveau op de werkvloer

Hoe wat je eet invloed heeft op je concentratie, productiviteit en werkplezier

Herken je dit? Je begint je werkdag vol energie, maar ergens halverwege de ochtend of middag zakt je concentratie in. Je grijpt naar koffie of een snelle snack, maar voelt je daarna eigenlijk nog futlozer. Wat veel mensen niet beseffen, is dat dit vaak te maken heeft met voeding. De manier waarop – en vooral wat – je eet, heeft grote invloed op je bloedsuikerspiegel en daarmee op je energieniveau gedurende de dag.

In dit artikel leggen we uit hoe dat precies zit, én geven we je praktische tips om je werkdag energieker en productiever door te komen.

Voeding als brandstof voor lichaam en brein

Ons lichaam en brein hebben brandstof nodig om goed te kunnen functioneren. Deze brandstof halen we uit onze voeding, die bestaat uit verschillende macronutriënten. De drie belangrijkste zijn koolhydraten, eiwitten en vetten.

Koolhydraten vormen de voornaamste energiebron. Er wordt onderscheid gemaakt tussen eenvoudige en complexe koolhydraten:

Om schommelingen in je energie zoveel mogelijk te voorkomen, is het verstandig om te kiezen voor voedzame maaltijden met een combinatie van langzame koolhydraten, gezonde vetten en eiwitten. Ook helpt het om regelmatig te eten, zodat je bloedsuikerspiegel gedurende de dag niet te veel schommelt.

Praktische tips

Wij enkele tips opgesteld die zorgen voor een gelijkmatig energieniveau en helpen om de energiedip gedurende de middag te voorkomen:

1. Kies voor vezelrijke (complexe koolhydraten) en eiwitrijke lunches

Denk aan een volkoren wrap met kip en groenten, een goed gevulde salade met peulvruchten of een omelet met volkoren toast. Vermijd grote hoeveelheden snelle koolhydraten zoals wit brood of pasta zonder groenten.

2. Eet op vaste momenten

Een stabiel ritme helpt je bloedsuikerspiegel in balans te houden. Sla je ontbijt of lunch niet over, en zorg voor gezonde snacks (zoals een handje ongezouten noten, fruit of snackgroenten) als je langere tijd moet overbruggen.

3. Blijf voldoende drinken

Uitdroging – al is het maar licht – kan leiden tot verminderde concentratie en hoofdpijn. Kies voor water, thee of eventueel koffie (met mate). Vermijd frisdranken of suikerhoudende sappen.

Hoe kan je helpen als werkgever?

Op de werkvloer kunnen gezonde keuzes gestimuleerd worden. Dit kan je doen door voorlichtingen te geven over gezonde voedingskeuzes of door het beschikbaar stellen van fruit en een gezonde lunch op de werkvloer. Kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken in het energieniveau en het werkplezier van de werknemers. Een gezonde werkdag begint met bewustwording. Door te kiezen voor voeding die je lichaam écht voedt in plaats van alleen vult, blijf je langer scherp, voorkom je energiedips en voel je je prettiger tijdens je werk.

Offerte aanvragen

Vul je gegevens in en ontvang van ons direct een prijsopgave en advies.

Advies nodig?