Trainingen en workshops

Training preventiemedewerker

Wat is een preventiemedewerker?

Een preventiemedewerker zet zich in om ongevallen en verzuim te voorkomen. Dit is meestal een extra rol, naast de gewone werkzaamheden. Naast het geven van advies ondersteunt de preventiemedewerker met het opstellen van een RI&E. De preventiemedewerker moet een ervaren en doortastende persoon zijn en goed kunnen samenwerken en communiceren.

Preventiemedewerker voor de Arbowet

In 2005 is in de Arbowet opgenomen dat elk bedrijf één of meerdere preventiemedewerker(s) moet aanstellen. Voor kleinere bedrijven, maximaal 25 werknemers, mag de eigenaar of directeur deze rol op zich nemen.

Sinds juli 2017 moet de bedrijfsarts samenwerken met de preventiemedewerker en hebben zij een gedeelde verantwoordelijkheid.

Coaching @preventie

Training ergonomie

Ergonomie is de wetenschap die zich richt op het afstemmen van hulpmiddelen en omstandigheden op de eigenschappen van de mens, zodat je optimaal kunt functioneren. Denk aan de hoogte van je bureau, een goede stoel, de afstemming van je computerscherm maar ook efficiënte werkprocessen. Ergonomie speelt een belangrijke rol bij een veilige en gezonde inrichting van de werkplek.

Training bewustwording fysieke belasting

In deze tijd, waarin gezondheid en welzijn steeds meer aandacht krijgen, is het cruciaal om te begrijpen hoe fysieke belasting jouw werk beïnvloedt. Deze training is er speciaal voor jou ontworpen, om je te helpen begrijpen hoe fysieke belasting je gezondheid en productiviteit beïnvloedt, en nog belangrijker, hoe je deze effecten kunt verminderen. We, als arbodienst, zijn vastbesloten om een gezonde en veilige werkomgeving voor jou en al je collega’s te bevorderen.

Tijdens deze sessie gaan we samen de risico’s van fysieke belasting onderzoeken. We zullen de factoren identificeren die hieraan bijdragen en praktische strategieën bespreken om deze risico’s te verminderen. Ook zullen we de wettelijke verplichtingen en richtlijnen rondom fysieke belasting behandelen, zodat je volledig geïnformeerd bent over je rechten en verantwoordelijkheden op de werkplek.

Of je nu een werknemer bent die dagelijks te maken heeft met fysieke belasting, een manager die verantwoordelijk is voor het welzijn van het team, of een HR-professional die op zoek is naar manieren om de arbeidsomstandigheden te verbeteren, deze training biedt jou waardevolle inzichten en praktische tips die direct toepasbaar zijn in jouw professionele leven.

Het uiteindelijke doel is: het vergroten van de duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

De training bestaat uit:

Training BHV

Beveiliging binnenshuis

Een bedrijfshulpverlener (BHV’er) is opgeleid om in geval van nood de werknemers en klanten in veiligheid te brengen. Een BHV’er is niet hetzelfde als iemand met een EHBO-diploma, maar kan ook ingrijpen bij brand en evacuatie. Een BHV’er heeft daarom een aparte cursus nodig.

BHV’ers volgens de Arbowet

Volgens de Arbowet moet elk bedrijf zorgen voor goede bedrijfshulpverlening. De BHV’er kan direct ingrijpen tijdens een brand, ongelukken of andere calamiteiten. Zo kan er veel leed worden voorkomen bij werknemers en bezoekers.

BHV’ers voor jouw organisatie

Op basis van een Risico-inventarisatie en Evaluatie (RI&E) bepalen we hoeveel BHV-ers jouw bedrijf nodig heeft. Het aantal hangt af van de bedrijfsgrootte en de risico’s binnen de organisatie. Daarnaast wordt er rekening gehouden met de bezoekers die in het pand aanwezig kunnen zijn. Een organisatie is immers ook verantwoordelijk voor zijn bezoekers.

Basis training verzuim voor HR en leidinggevenden

Ziekmeldingen komen overal voor, toch is niet iedereen op de hoogte van de wet- en regelgeving. Er komt veel kijken bij een ziekmelding. Wij staan voor jou klaar, zodat je altijd op de hoogte bent van regels en veranderingen in de wet. De Wet verbetering poortwachter is om (langdurig) zieke werknemers weer te laten re-integreren in het werkveld, en om verzuim te voorkomen. Wij doen dit in actieve samenwerking met jou, de werknemer en de bedrijfsarts.

Het stappenplan

Re-integratie is niet van de ene op de andere dag geregeld. In de Wet verbetering poortwachter staan een aantal stappen die je moet volgen binnen de 104 weken van verzuim. Het is belangrijk dat iedereen alle stappen kent. Wanneer een onderdeel mist kan dit vervelende gevolgen hebben voor het hele proces. Het UWV beoordeelt aan het einde van het proces het dossier. We bieden een training aan over verzuim, om meer inzicht te geven in de regels en het stappenplan. Na deze training ben je in staat om effectief mee te praten in verzuimgesprekken. De training wordt gegeven door ervaren professionals.

Onderwerpen in deze cursus:

Training “Zo maak je zelf een RI&E”

Een veilige en gezonde werkomgeving houdt je werknemers tevreden en vitaal. Dit leidt tot de verlaging van ziektegevallen en verzuim, en hogere productiviteit. Het creëren van een veilige werkomgeving begint met inzicht krijgen in de risico’s. Wij maken hiervoor gebruik van de wettelijk verplichte Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E). Maar je kunt deze RI&E ook zelf maken.

Offerte aanvragen

Vul je gegevens in en ontvang van ons direct een prijsopgave en advies.

Advies nodig?

@arbo Persoonlijke aanpak

Arbo know-how in je mailbox

Blijf op de hoogte van het laatse nieuws omtrent fitte medewerkers.
@arbo heeft de door jou verstrekte contactgegevens nodig om contact met je op te nemen over onze producten en diensten. Je kunt je op elk moment afmelden voor deze berichten. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie over hoe je je af kan melden, onze privacypraktijken en hoe we ons inzetten om je privacy te beschermen en respecteren.