Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)
Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) ontstaat wanneer de manier waarop mensen op de werkvloer met elkaar omgaan, een aanzienlijke invloed kan hebben op jouw welzijn. Dit geldt voor jou als werknemer, maar ook voor leidinggevenden, leveranciers en klanten. Vooral als er sprake is van ongewenst gedrag, zoals pesten, agressie en geweld, discriminatie of seksuele intimidatie, kan dit erg belastend zijn. Al deze vormen van gedrag vallen onder PSA, omdat ze stress op het werk kunnen veroorzaken. Naast deze negatieve interacties valt ook werkdruk onder PSA, wat ook ernstige gevolgen kan hebben. Het kan er zelfs toe leiden dat je letterlijk ziek wordt. Het is bekend dat PSA verantwoordelijk is voor een kwart van het psychisch verzuim.
In de Arbowet staat dat werkgevers verplicht zijn om grensoverschrijdend gedrag en werkdruk zoveel mogelijk te voorkomen. Ze moeten een beleid opstellen om ongewenste situaties zoals pesten of discriminatie aan te pakken. Dit beleid kun je zelf vormgeven, maar je kunt ook samenwerken met een externe bedrijfsmaatschappelijk werker.
Ongewenst gedrag, zoals pesten, discriminatie, (seksuele) intimidatie en agressie, kan leiden tot (langdurige) uitval op het werk. Werkgevers moeten het risico hierop zo veel mogelijk tegengaan. Pesten op het werk komt veel voor en kan verschillende vormen aannemen, zoals het uitvoeren van onzinnige taken, negeren, belachelijk maken en roddelen.
Als je het slachtoffer bent van pesten, kan dit leiden tot verminderd zelfvertrouwen en sociale isolatie. Het kan zelfs zo ernstig zijn dat je last krijgt van slaapproblemen en een burn-out kunt ontwikkelen, waardoor je lange tijd niet kunt werken. Discriminatie en seksuele intimidatie hebben vergelijkbare gevolgen en tasten ook je waardigheid en integriteit aan.
Agressie op de werkvloer, of het nu van klanten, collega’s of leidinggevenden komt, kan ook zeer schadelijk zijn. Een veilige werkomgeving is essentieel voor de prestaties en het welzijn van werknemers. Werkdruk is ook een belangrijke factor die kan leiden tot stress en uitval. Het is daarom van belang om als werkgever hier preventief mee aan de slag te gaan.
Een effectief PSA-beleid is essentieel om verzuim te voorkomen en ervoor te zorgen dat werknemers met plezier kunnen blijven werken. Dit beleid moet onder andere een protocol bevatten voor ongewenste omgangsvormen en werkdruk, een klachtenregeling en de benoeming van een klachtencommissie en vertrouwenspersoon. Zo kunnen problemen worden aangepakt en een goede werksfeer worden bevorderd, wat de duurzame inzetbaarheid van medewerkers ten goede komt.
Offerte aanvragen
Vul je gegevens in en ontvang van ons direct een prijsopgave en advies.
Advies nodig?
088 - 282 7260
Bellen?
info@atarbo.nl
Mailen?