Fysiek

Bedrijfsfysiotherapeut

De bedrijfsfysiotherapeut kan ondersteunen en adviseren bij fysieke belasting. Tijdens een individueel intakegesprek kijkt de fysiotherapeut naar mogelijke oorzaken van de klachten; bijvoorbeeld op de werkplek, de werkzaamheden en de werkhouding. Er wordt een advies opgesteld die past bij de klachten en werkzaamheden.

Optimaal functioneren

Ergonomie is de wetenschap die zich richt op het afstemmen van hulpmiddelen en omstandigheden op de eigenschappen van de mens, zodat je optimaal kunt functioneren. Dit geldt voor alle werkprocessen en in alle werkomgevingen, van kantoorergonomie tot het ontwerpen van ontvangstbalies en controlekamers, of ziekenhuisafdelingen. Maar ook industriële processen als werkhoogtes in bijvoorbeeld (petro)chemische industrie, machine ontwerp of input bij nieuw te bouwen fabrieken of kantoren, of efficiëntere werkprocessen. Ergonomie speelt een belangrijke rol bij een veilige en gezonde inrichting van de werkplek en duurzame arbeid.

Onze ergonomisch specialist zet zich in om de duurzame inzetbaarheid van jouw organisatie te vergroten. De ergonoom is gespecialiseerd in efficiënt en gezond werken en zorgt voor een vermindering van de fysieke belasting van jouw medewerkers. Met de hulp van de ergonoom worden medewerkers productiever en kunnen zij maximaal presteren.

Advisering en onderzoek

De ergonoom onderzoekt en adviseert over werkprocessen en de indeling van werkplekken. Niet alleen op basis van bestaande lichamelijke klachten, hij doet ook uitspraak over mogelijke risico’s die aangepakt kunnen worden vóór dit een probleem wordt. En hij stelt belastingsprofielen op. Naast de fysieke aspecten is mentale gezondheid ook van groot belang. De ergonoom onderzoekt ook aspecten van mentale over- en onderbelasting.

De ergonoom adviseert bij een gezonde werkomgeving. Denk aan de volgende onderwerpen:
 • Werkplekinrichting
 • Eisenpakket voor meubilair en hulpmiddelen
 • Nieuwbouw, verbouwing en verhuizing
 • Ontwikkeling van nieuwe kantoorconcepten, zoals flexwerk en thuiswerk

Training en voorlichting

Onze ergonomen gaan nog een stapje verder. Naast adviseren geeft hij ook voorlichting over fysieke belasting, beeldschermen en zelfs auto-instructie. Bovendien kan de ergonoom preventiemedewerkers, consulenten en ergocoaches instrueren en opleiden.

Wanneer een van jouw medewerkers langdurig uit dreigt te vallen, of al een tijdje uitgevallen is vanwege een fysiek probleem met bijbehorende compensatoire klachten, kan het nodig zijn om hem of haar een belastbaarheidstraining te laten volgen. Deze training is specifiek gericht op verbeteren van de belastbaarheid, vaardigheidstraining van de eigen werkzaamheden en het vergroten van uithoudingsvermogen, om zo duurzaam herstel in de eigen functie te kunnen garanderen.

Fysiek multidisciplinair traject

Misschien dreigt een medewerker voor langere tijd uit te vallen en speelt er meer dan alleen fysieke oorzaken. De oplossing is een multidisciplinair traject, we pakken het probleem van twee kanten aan. Hoe langer een medewerker ziek is, des te lastiger wordt het om weer gezond terug te komen.

Verzuimreductie

Het is belangrijk om zo snel mogelijk aan de slag te gaan met het verbeteren van de gezondheid van de medewerker. Ons multidisciplinair traject bestaat uit de begeleiding van onze trainer en psycholoog, die samen de training vormgeven. De medewerker leert om op een effectieve manier met zijn klachten om te gaan. De methodes die we hiervoor gebruiken, passen we aan steeds aan de specifieke situatie van de medewerker. Daarom houden we voor de training een intakegesprek met de medewerker.

De oplossing

 • Inspelen op de manier van werken in je eigen werksituatie.
 • Doorbreken van de overbelasting- of onderbelasting cirkel.
 • Aandacht voor de angst voor bewegen en pijn. Dit is nodig om de pijn niet te ontwijken.
 • Leren omgaan met (over)belasting in jouw werk, dagelijks leven en sport.
 • Aandacht voor zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid.
 • Bespreken van de problemen die jij ervaart bij het opvolgen van adviezen.
 • Oude (niet helpende) gewoontes en gedrag doorbreken.

Testimonials

Terry Welboren

Doe de arboscan

Heb jij je Arbo op orde? Vul de vragenlijst in en mail de antwoorden. Binnen een paar minuten ontvang je advies over hoe je je arbobeleid nog verder kunt optimaliseren.

Bereken de kosten

Vul je gegevens in en ontvang van ons direct een prijsopgave en advies.

@arbo whitepaper

Arbo know-how in je mailbox

Blijf op de hoogte van het laatse nieuws omtrent fitte medewerkers.

@arbo heeft de door jou verstrekte contactgegevens nodig om contact met je op te nemen over onze producten en diensten. Je kunt je op elk moment afmelden voor deze berichten. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie over hoe je je af kan melden, onze privacypraktijken en hoe we ons inzetten om je privacy te beschermen en respecteren.